בית חב"ד חשמונאים

ערבי נחל 2, חשמונאים

08-9761155

נייד: 058-4600009

א-ה 10.00-13.00

תמיד זמינים עבורכם גם בטלפון

איך להגיב למחמאה?

מה קורה כאשר מישהו מעניק לכם מחמאה? האם אתם מקבלים אותה ופשוט מודים? ייתכן שאתם מסמיקים או מתוחים מעט?

בהמשך לכתבה שבוע שעבר, בכתבה שניה זו, בנושא המחמאות, הרשו לי להרחיב מעט את היריעה וענו על השאלה בכנות.

כשנותנים לך מחמאה אתה:

  • מתכווץ. קשה לי לקבל מחמאות.
  • מקבל את המחמאה אבל מרגיש חייב להחזיר חזרה.
  • מקבל את המחמאה בכיף. מגיע לי.
  • אומר תודה אבל מנסה להסביר שלא באמת מגיע לי.

הגענו לחלק הקשה ביותר: מה קורה כאשר מישהו מעניק לכם מחמאה? האם אתם מקבלים אותה ופשוט מודים? האם אתם נינוחים או לא? ייתכן שאתם מסמיקים או מתוחים מעט, אבל זכרו, מחמאה היא מתנה מילולית. אם מישהו נותן לכם מתנה יפה ועטופה בהידור, לא תחזירו אותה ותאמרו, "מצטערת, איני יכולה לקבל זאת". זה מה שקורה כאשר מישהו אומר לכם "את נראית נהדר", ואתם אומרים "לא נכון, עליתי במשקל".

להחמיא = לדעת לתת מחמאות ולדעת לקבל מחמאות. מקשה אחת – מי שקשה לו לקבל מחמאות, יקשה עליו גם לתת.

איך אתם מסתדרים עם מחמאות? הדרך היחידה לגלות היא לשים לב. שימו לב כיצד אנשים במשפחתכם מחמיאים זה לזה: האם הם בכלל מחמיאים זה לזה? אם כן, שימו לב כיצד הם נותנים את המחמאה, ואיך היא מתקבלת. אם אינכם שומעים מחמאות רבות, נסו לחשוב על הזדמנויות בהן ניתן לתת אותן. עשו דבר דומה במקום העבודה שלכם ועם ידידכם. היו ציידי מחמאות.

כלל גדול בתקשורת זה לתת "וידוע" לאדם שמולך. והפירוש המעשי של זה הוא לענות לו באופן שהוא יקלוט שהמסר שלו נקלט. ה"וידוע" הכי יעיל למחמאה הוא לומר 'תודה' במאור פנים, ולהמשיך הלאה בשיחה כמו אחרי התעטשות. הכוונה של נותן המחמאה היתה לציין דבר יפה אצלך ולעשות לך טוב על הנשמה, אז למה לא לתת לו להצליח בכך? במילת התודה הזו אתם נותנים למחמיא את מתנת הקבלה שלכם. אז חשוב להגיב למחמאות בתודה פשוטה או במשהו שנון, אבל לעולם-לעולם לא לענות בצורה שמפחיתה את המחמאה, כמו: "החולצה? אה, זה סתם משהו שזרקתי על עצמי…" או: "החיוך? טוב, אני צריכה לחייך לאנשים כל היום, אצלי זה כבר אוטומטי…" תשובות כאלה הן דרך בטוחה לוודא ששום מחמאה לא תגיע עוד לכיוון שלכם. השתדלו תמיד לתת תחושה טובה למי שנתן לכם מחמאה כנה. איננו מסוגלים להכיר במחמאה כאשר היא ניתנת. ייתכן שבתוכנו אנו מאמינים שאיננו ראויים לה. מספרת שרה: פעם החמיאה לי מישהי ואמרה לי שאני נראית נהדר, אבל במקום לומר לה תודה, סיפרתי לה שקניתי את השמלה במכירת סוף עונה… לרובנו קשה לקבל מאשר לתת. את לא יכולה לקבל כל עוד לא קיבלת.

אני מציעה לכל אחד מכם לקחת תרגיל, ולעמוד כמה רגעים לפני המראה לפני שאתם הולכים לישון. תנו לעצמכם עשר מחמאות (וכל המרבה, הרי זה משובח), עם שאתם מביטים בדמות הנפלאה שניבטת אליכם. אלה יכולים להיות דברים פשוטים מאוד, כמו, "רבקי, אני רוצה לשבח אותך שהגעת ביום בזמן לעבודה", או: "אני גאה באופן הגלוי והכן שדיברת עם בנך", וכו'.

אחרי שתסיימו לחלוק מחמאות לעצמכם, סיימו את הדיאלוג במילים "אני אוהבת אותך", שלוש פעמים, בצירוף שמכם. זה לא יהיה קל. אתם עלולים להתכסות זיעה קרה, ולנסות להימנע מהמפגש המביך. עשו את זה בכל זאת. זה חשוב לתחושת הערך שלכם. הערכה עצמית היא הבסיס להצלחה, אושר, עושר, בריאות וחיים טובים. עשו את זה. כל כך התרגלנו כל חיינו לספוג ביקורת, שיפוטים והשוואות, שלא נוח לנו לקבל מחמאות. אנחנו בדרך כלל לא מאמינים לאדם שמדבר בשבחנו, או שאנחנו אומרים לעצמנו, "אני לא ראויה לזה". עשו את התרגיל שתיארתי, ותיכנסו לזה. כל אחד מאיתנו בא לעולם הזה לצורך מטרה מסוימת, ולכולנו יש זכות להיות כאן ולהרגיש טוב עם עצמנו.

ממש חובה עלינו להתגאות בעצמנו, ולהרגיש שאנחנו בני אדם בעלי ערך. כל מי שנולד לחיים האלה ניחן בכישרון מסוים. יש כאלו שמצאו את הכישרון שלהם, ואחרים עדיין מחפשים. אבל הוא ישנו, אין בכך כל ספק. גלו את כישרונכם, ונצלו אותו בצורה נכונה. הענקת מחמאה עצמית היא גרסה אחרת של שיחה, זה הרגל מצוין ומבורך התורם לשיפור הביטחון העצמי. אם מתאמנים בעקיבות, הדבר הופך לחלק מהשיחות העצמיות היום-יומיות ונקלט בתת-מודע שלנו.

מספרת שושנה שהיא גדלה בבית "אירופאי", בו מעולם לא שיבחו את הילדים באופן ישיר. ההורים שלה היו משבחים מפעם לפעם את שושנה ואת האחים שלה לפני שכנים או קרובי משפחה אחרים, אך שבח ישיר נחשב "פינוק יתר" של הילדים. "אם לא היו מענישים אותנו או מעירים לנו", הסבירה שושנה, "זה אמר שהתנהגנו כראוי, לכן כל כך קשה לי לבטא בביתי תחושות חיוביות ולהאזין להן. מה שמעיב מאוד על מערכת היחסים שלנו ועל הקרבה".

אנשים רבים צריכים להתחנך מחדש וללמוד כיצד לקבל מחמאה. והתגמול? הם הופכים מביישנים וחסרי ביטחון עצמי לחייכנים ומלאי ביטחון עצמי. היכולת לתת ולקבל מחמאות ותמיכה חשובה מאוד ביצירת אינטימיות, והמחמאות מביאות להעמקת היחסים עם אנשים מסביב ולהעשרת האישיות.

זיכרו, אתם פורמים את מה שאתם תופרים, מה שאתם שמים בחייהם של האחרים יחזור פעם לחייכם שלכם. האם שמתם לב שאנשים בחיים מוצאים את אשר הם מחפשים? אם תחפשו יופי בתוככם ובאנשים מסביבכם, תמצאו אותו. אם תחפשו כישלונות… ובכן, תמצאו גם אותם. אם תחפשו את הצד החיובי באנשים, הם ירצו להיות איתכם יותר, ואתם תהיו מאושרים יותר כאשר הם יהיו לידכם.


חני רבינוביץ

פסיכותרפיסטית. B.Ed בחינוך. מרצה במכללת "חכמה ומרפא" ומנחת קבוצות למודעות עצמית. מחברת הספר 'וכשאני לעצמי'.

מערכת האתר

השאירו תגובה